Skip to main content

Μια θάλασσα όπου κάθε μίλι προσφέρει διαφορετικά συναισθήματα. Ας ρίξουμε μία ματιά στα δύο κορυφαία αθλητικά γεγονότα που σφράγισαν το φετινό καλοκαίρι.

 του Μάνου Ρούδα

Aegean 600

Το «AEGEAN 600» φέρει το όνομα του Αιγαίου. Η θάλασσα που ύμνησε ο Όμηρος.

Με τη συμμετοχή πέντε Ολυμπιονικών, κατόχων 10 συνολικά μεταλλίων, ξεκίνησε την Κυριακή 7 Ιουλίου μπροστά από το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, το AEGEAN 600 που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΟΙΑΘ) με συνδιοργανωτή την Olympic Marine και με την συμμετοχή της ROLEX, ώς επίσημο ρολόι της διοργάνωσης.

Η 4η φετινή έκδοση του επίπονου αγώνα των 600 ναυτικών μιλίων non stop ήταν πιο γεμάτη και λαμπερή από ποτέ.

Στον αριθμό ρεκόρ των 69 σκαφών από 22 χώρες ήρθε να προστεθεί και να δώσει ιδιαίτερη λάμψη στον αγώνα η συμμετοχή 5 ιστιοπλόων που έχουν γράψει με χρυσά γράμματα την δική τους ιστορία στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Λίγες μέρες πριν το μεγάλο Ολυμπιακό ραντεβού στο Παρίσι, ιστιοπλόοι «θρύλοι» όπως ο Βραζιλιάνος Torben Grael, ο Νεοζηλανδός Mitch Booth, η Κινέζα Xu Lijia και οι Έλληνες Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής αγωνίστηκαν στο Αιγαίο.

Απίθανα σκάφη, δυνατά ονόματα, ατρόμητα πληρώματα, δυνατές συμμετοχές στα νερά του Αιγαίου.

Ανάμεσα στις πιο λαμπρές συμμετοχές που είδαμε στο Aegean600 ήταν το σκάφος ULISSE του μεγάλου “αφεντικού” της Prada, του Patrizio Bertelli. Το σκάφος είναι του 1972, σχεδίασης Sparkman & Stephens.

Μάλιστα, το όνομα ULISSE διάλεξε να δώσει όχι σε ένα, αλλά σε δύο σκάφη του ο Patrizio Bertelli, αλλά αυτό το συγκεκριμένο είναι αυτό που χρησιμοποιεί περισσότερο για τις ιστιοπλοϊκές διακοπές του.

Ο Patrizio Bertelli είναι ο μεγαλύτερος συλλέκτης ιστιοφόρων, εκτός από το ότι είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της πολυτελούς πολυεθνικής Prada (εταιρία με περίπου 3 δισεκατομμύρια έσοδα) και το μεγάλο αφεντικό της ομάδας Luna Rossa, η οποία έχει συμμετάσχει έξι φορές από το 2000 στο America’s Cup.

Ο Bertelli είναι κάτοχος μιας εξαιρετικής συλλογής οκτώ σπάνιων σκαφών. Από το μικρό 7 μέτρων Tuscany Vispa, με το οποίο κέρδισε το ιταλικό πρωτάθλημα το 1975, μέχρι το παλιό America’s Cup Nyala και το Kookaburra, μέχρι των κομψότατων Linnet και Scud των αρχών του 20ου αιώνα. Και βέβαια να μην ξεχνάμε το Vanessa, που σχεδιάστηκε από τον Ιταλό σχεδιαστή Carcano το 1975, και τα πιο «κανονικά» σκάφη με τα οποία πηγαίνει διακοπές, τα δύο ULISSE, ένα κλασικό Sangermani και το όμορφο 105 pedi σχεδίασης Frers από το 2000.

Ένα από τα εντυπωσιακότερα σκάφη παγκοσμίως που έλαβε μέρος στον αγώνα ήταν τo “Lucky” (πρώην Rambler 88) που κατασκευάστηκε στην New England Boatworks στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Rambler 88 σχεδιάστηκε για να γίνει το πιο γρήγορο μάξι σκάφος. Ο ιδιοκτήτης του, George David-  το 2000, ψηφίστηκε ως ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους της Αμερικής από το περιοδικό Forbes – και Διευθύνων Σύμβουλος της Χρονιάς από το Industry Week το 2003. Βραβεύτηκε με το «CEO of the Year 2005» από το Chief Executive Magazine- ζήτησε από τον σχεδιαστή Juan Kouyoumdjian να του σχεδιάσει ένα σκάφος που θα είναι πιο γρήγορο και θα τα μεγαλύτερα κερδίζει σκάφη. Το σκάφος καθελκύστηκε τον Δεκέμβριο του 2014, με μήκος 88 πόδια, με πολλά ριζοσπαστικά στοιχεία, υιοθετώντας πολλές καινοτομίες του Juan K από τα Open 60 και Volvo 70, αλλά και πολλές πρωτοτυπίες, όπως τα πηδάλια με δόντια στην άκρη του πίσω μέρους, μία ιδέα που δανείστηκε ο σχεδιαστής από τα πτερύγια των φαλαινών.

Ένα άλλο εντυπωσιακό σκάφος, που προστέθηκε πρόσφατα στον ελληνικό αγωνιστικό στόλο με νέο όνομα είναι ο ΑΙΟΛΟΣ, ένα Volvo 70 – πρώην PUMA MAR MOSTRO, που ανήκει σε έναν από τους πρωταγωνιστές της διεθνούς ναυτιλίας και πρόεδρο του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, Γιώργο Προκοπίου.

Ένα από τα γρηγορότερα σκάφη του στόλου ήταν και το L4/Trifork, ένα βελτιωμένο VO70, κατασκευής του 2008 ως “Ericson 4” για το Volvo Ocean Race, σχεδίασης Juan K. Το σκάφος κέρδισε τη διοργάνωση 2008–09 του Volvo Ocean Race, με κυβερνήτη τον Torben Grael. Στην ομάδα συμμετείχε και ο Bowe Bekking τα τελευταία χρόνια. Και ο Grael και ο Bekking ήταν παρόντες στο φετινό Aegean600 με διαφορετικά σκάφη, αντίπαλοι!

Μία ακόμη εντυπωσιακή συμμετοχή ήταν το αγωνιστικό σκάφος CARBONITA του Μανώλη Κονδύλη που είχε στο τιμόνι του τον Claudio Arborea. Το σκάφος είναι τύπου Neo 570, με μήκος 57 πόδια (17,5 μέτρα) και ζυγίζει μόλις 11,5 τόνους και είναι κατασκευασμένο εξολοκλήρου από ανθρακονήματα. Την Carbonita έχει σχεδιάσει ο Ιταλός Paolo Semeraro. Το σκάφος έχει καρίνα που ανασηκώνεται και στους αγώνες μετέχει με 15 άτομα πλήρωμα. Είναι εντυπωσιακό πως το ίδιο σκάφος μετατρέπεται σε σκάφος κρουαζιέρας.

61ο Ράλλυ Αιγαίου

 7+ 1 Facts για το 61ο Ράλλυ Αιγαίου

Είναι το παλαιότερο και λαμπρότερο ιστιοπλοϊκό γεγονός στον ελληνικό χώρο και χαρακτηρίζεται ως θαλάσσιος Μαραθώνιος

Το Διεθνές Ιστιοπλοϊκό Ράλλυ Αιγαίου είναι ένας ιστιοπλοϊκός αγώνας με μεγάλη ιστορία που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον ΠΟΙΑΘ

Από το 1964 συγκεντρώνει αγωνιζόμενους από όλο τον κόσμο αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι ο παλαιότερος αγώνας και ήταν ο πρώτος ο οποίος έφερε το θεσμό των χορηγιών στον αθλητισμό.

  • Ο φετινός αγώνας διοργανώθηκε 20 με 29 Ιουλίου με τη συμβολή δύο μεγάλων χορηγών, της JOTUN και της ΟΝΕΧ SHIPYARDS.
  • Τα σκάφη, στην πρώτη ιστιοδρομία του αγώνα, είχαν να διανύσουν απόσταση 90 ναυτικών μιλίων με τα πιο γρήγορα του στόλου να τερματίζουν στο γραφικό λιμάνι του Φοίνικα ξημερώματα Κυριακής.
  • Οι ιστιοπλόοι του 61ου Ράλλυ Αιγαίου παρέμειναν στη Σύρο σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης κάτι που συμβαίνει για τέταρτη φορά στα 61 χρόνια ιστορίας του υδάτινου μαραθωνίου.
  • Συναρπαστική ήταν και η δεύτερη ιστιοδρομία ONEX Cup, των 36 ναυτικών μιλίων με ποικιλία στην ένταση αλλά και στην διεύθυνση του ανέμου που ανάγκασε τους ιστιοπλόους να αλλάξουν αρκετές φορές την τακτική τους στην διάρκεια της πλεύσης τους.
  • Η 3η ιστιοδρομία χαρακτηρίστηκε από τον βόρειο δυνατό άνεμο που προσέφερε συναρπαστικές στιγμές.
  • Με μια από τις πιο γρήγορες, συναρπαστικές και ταυτόχρονα απαιτητικές ιστιοδρομίες, έπεσε η αυλαία του 61 ου Ράλλυ Αιγαίου στο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

  • Το σκάφος BULLET, με κυβερνήτες τους Δημήτρη Δεληγιάννη και Σίμο Καμπουρίδη στην κατηγορία Performance και το Afroditi-Solaris του Βασίλη Μηλιώτη στα Sports, κατέκτησαν τις πρώτες θέσεις στην γενική βαθμολογία.
  • Η απονομή των επάθλων στους νικητές του 61ου Ράλλυ Αιγαίου φιλοξενήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 29 Ιουλίου στη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου στον Πειραιά.

Το περιοδικό THE YACHTBOOK υποστήριξε και τα δύο events ως Χορηγός Επικοινωνίας.

Advertisement

boot Düsseldorf
Manos N. Roudas

Manos N. Roudas Special Advisor & Executive Yachting Expert / The Yachtbook Born in Piraeus, Manos, graduated with honors in Engineering from the Polytechnic of Wales. He holds an MBA from Southern New Hampshire University, USA. He has been actively involved in offshore sailing since 1996. He is a professional skipper on all kinds of pleasure boats. He also works as an industry consultant, mainly for shipping and yachting. He has been working as maritime instructor since 2000, holds a sailing coach as well as a RYA International Yachtmaster Instructor certificate. He has been a columnist since 1998.