Skip to main content

100 χρόνια από τη γέννηση της ανεπανάληπτης λυρικής ντίβας, η Ελλάδα τιμά την Μαρία Κάλλας με το πρώτο μουσείο παγκοσμίως, αφιερωμένο στην σπουδαία σοπράνο.

credit Vangelis Patsialos

Αναμφίβολα ζούμε σε μια εποχή που το φαινόμενο Μαρία Κάλλας βρίσκεται στα φόρτε του. Εκτός από το γεγονός ότι το 2023 ήταν η επέτειος ενός αιώνα από τη γέννηση της εμβληματικής καλλιτέχνιδας, τον τελευταίο καιρό η Μαρία Κάλλας εμφανίζεται παντού μπροστά μας: ακούμε για την Αντζελίνα Τζολί που είχε βρεθεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο των γυρισμάτων της βιογραφικής ταινίας “Maria”, όπου υποδύεται την Κάλλας, δια χειρός του σπουδαίου σκηνοθέτη Pablo Larrain. Είδαμε την εκθαμβωτική Μόνικα Μπελούτσι στο φετινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, που ήταν καλεσμένη για να παρουσιάσει το νέο υβριδικό φιλμ “Μαρία Κάλλας: επιστολές και αναμνήσεις” των Τομ Βολφ και Γιάννη Δημολίτσα, όπου πρωταγωνιστεί. Διαβάζουμε και πηγαίνουμε σε πολλές εκδηλώσεις, εκθέσεις και events που διοργανώνονται με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της, ενώ πλέον θα επισκεπτόμαστε και το ολοκαίνουριο μουσείο για το οποίο θα διαβάσετε περισσότερα παρακάτω.

Picture alliance Leemage Franco Gremignani Maria Callas

Όλες αυτές δεν είναι μόνο αφορμές για να έρθουμε σε μεγαλύτερη επαφή με το έργο και την κληρονομιά που άφησε η μεγάλη ντίβα, αλλά μια σημαντική ευκαιρία να γνωρίσουμε τον κόσμο της όπερας και της κλασικής μουσικής -αν δεν είμαστε εξοικειωμένοι- και να τιμήσουμε ίσως την πιο επιδραστική της σοπράνο του 20ου αιώνα.

credit Vangelis Patsialos

Το Μουσείο
Το πρώτο στον κόσμο Μουσείο που είναι αφιερωμένο στη θρυλική Ελληνίδα υψίφωνο, άνοιξε τις πόρτες του το φετινό φθινόπωρο, στην καρδιά της Αθήνας, σε ένα νεοκλασικό στην οδό Μητροπόλεως 44. Πέρα από το μεγαλείο της φωνής, τη θυελλώδη προσωπική ζωή και τους μύθους που καλλιεργήθηκαν γι’ αυτήν, ποια ήταν η Μαρία Κάλλας; Την απάντηση προσπαθεί να δώσει το νέο μουσείο μέσα από μία βιωματική εμπειρία που έχει ετοιμάσει και σας καλεί να ανακαλύψετε τις διαφορετικές πτυχές της καριέρας και της ζωής της. Ήχος, εικόνα, βίντεο καθώς και αντικείμενα μιας τεράστιας συλλογής επιχειρούν να ξετυλίξουν το νήμα της ζωής της, από την Ελλάδα, τη διεθνή καριέρα και τους ρόλους που άφησαν εποχή, την κοσμική της ζωή, τους ανθρώπους της, την προσωπικότητα και την κληρονομιά που μας άφησε.

credit Vangelis Patsialos

Βιωματική εμπειρία
Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου αναπτύσσεται στον Α΄ και τον Β΄ όροφο αλλά εσείς πρέπει πρώτα να αρχίσετε την περιήγησή σας από τον Β’: Η προτεινόμενη πορεία ξεκινά παίρνοντας το ασανσέρ για τον δεύτερο όροφο, ο οποίος είναι εξ’ ολοκλήρου αφιερωμένος στην βιωματική και διαδραστική “εμπειρία Κάλλας”.

Φωτογραφία από το προσωπικό άλμπουμ της Μ. Κάλλας , από τη Συλλογή του ΜΜΚ. Photo from Maria Callas personal album. 1947-1959

Θα κινείστε διαδοχικά σε τρία δωμάτια που προσομοιάζουν σκηνικά από παραστάσεις εμβληματικών ρόλων που ερμήνευσε η Κάλλας (Norma, Tosca, La traviata) και θα βυθιστείτε στη φωνή και την ερμηνεία της, ενώ σε ένα τέταρτο δωμάτιο θα παρακολουθήσετε την Κάλλας να διδάσκει στα masterclasses που έδωσε στη Juilliard School της Νέας Υόρκης το 1971-72. Φανταστείτε να ακούτε το μεγαλείο της φωνής της Κάλλας στις διάσημες άριες, όσο χαζεύετε τα προσωπικά της αντικείμενα, βλέπετε βίντεο με συνεντεύξεις της, φωτογραφίες, κοστούμια παραστάσεων, αφίσες, επιστολές, πίνακες, διαβάζετε μαρτυρίες για αυτήν, φυλλομετράτε ντοσιέ, αποκόμματα Τύπου σε tablets, και πολλά άλλα. Μάλιστα, το Μουσείο πρόσφατα υποδέχθηκε δύο εμβληματικά κοστούμια της Μαρίας Κάλλας που έφτασαν στην Αθήνα απευθείας από την Σκάλα του Μιλάνου.

Picture alliance dpa Georg Lehmann Maria Callas

Στη συνέχεια θα ανακαλύψετε σταδιακά, στο ρυθμό σας, τα γεγονότα και τους σταθμούς της ζωής και της καριέρας της. Αυτή η μετάβαση θα γίνει πηγαίνοντας στον Α’ όροφο, από την πιο βιωματική, στην πιο πραγματολογική προσέγγιση, με την αφήγηση να αναπτύσσεται μέσα από ενότητες οι οποίες ξετυλίγουν τη ζωή και την καριέρα της χρονολογικά και θεματικές νησίδες που πραγματεύονται πτυχές της ζωής της σε μη χρονολογική σειρά και μπορείτε να τις δείτε αυτόνομα.

credit Vangelis Patsialos

Με αυτόν τον τρόπο, η έκθεση συνδυάζει μια πιο ουδέτερη και αποστασιοποιημένη οπτική (χρονολογικός άξονας – τα γεγονότα) με μια πιο προσωπική και βιωματική ματιά (ερμηνευτικοί κύκλοι – η γυναίκα, η καλλιτέχνης, η ντίβα, ο μύθος). Όλη αυτή η διαδικασία ευνοεί το στοιχείο της ανακάλυψης και τη διάδραση, και έτσι θα οδηγηθείτε στο να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα για την Μαρία Κάλλας.

credit Vangelis Patsialos

Στον Γ΄ όροφο υπάρχει αίθουσα για τις περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, master classes, μικρές συναυλίες και εκδηλώσεις, ενώ στο ισόγειο θα βρείτε museum shop και το cafe/restaurant La divina για το απαραίτητο recharge πριν ή μετά την επίσκεψή σας.

Advertisement